Search
  • glen biratenu

קצת על תרבות הויסקי ביפן

והיום בפינתנו - קצת על ויסקי יפני

על אף שהוויסקי היפני הוא וותיק, וקיים בשוק כמאה שנים, הוא בתודעה והדיבור אצל חובבי הוויסקי בערך ב-15 השנים האחרונות. כבר בסוף המאה ה-19 התחילו היפנים לנסות ולחכות את המשקה הסקוטי, שהיה כה חביב על המערביים שהגיעו כנראה מהמזרח

הפריחה בתעשייה, או בעצם התעשייה נולדה, בראשית המאה ה-20, כאשר מאסטקה טקצורו נסע לחמש שנים ללמוד על זיקוק וייצור ויסקי וכאשר חזר החל לעבוד במזקקת יזאקי (המהוללת כיום) שהוקמה על ידי חברת סנטורי, חברת משקאות ואלכוהול מהמובילות ביפן עד היום.

נקודת הציון הבאה בתעשיית הוויסקי היפני היא שוב שייכת לימזאקי כאשר ב-2015 מבקר וגורו הוויסקי ג'ים מוריי דירג את ימזאקי בתור הוויסקי הטוב בעולם, פעם ראשונה שהוא דורג ולא סקוטי. מאז ההתלהבות מהוויסקי היפני רק גדלה, והמחירים האמירו.

בפועל רק השנה 2021 מתחילים להחיל רגולציה על הוויסקי היפני. עד 2019 כדי שהוויסקי יקרא יפני, הוא לא היה חייב להיות לא מזוקק ולא מיושן ביפן, רק מבוקבק! השנה הרגולציה משתנה וכרגע היא חלה רק על המזקקות ששותפות באיגוד יצרני האלכוהול והוויסקי היפני. תיאורטית מי שלא חבר, החוק כרגע לא חל עליו.

עם ההקדמה הארוכה הזאת, רצינו להציג שני בקבוקים חדשים של ויסקי שמבוקבק ביפן

הוויסקי מבוקבק, מעורבב ומיושן חלק מהזמן ביפן. המזקקה היא חדשה, בת כ-4 שנים בלבד. יצרן האלכוהול הוא דווקא וותיק, ונקרא אקאשי, יצרן סוצ'ו (סוג של יין/וודקה/וויסקי יפני בעיקר מחיטה ומאורז) בשנים האחרונות היה ניתן למצוא גם ויסקי בשם הזה, כמו שכבר ניתן להבין הוויסקי שנקרא אקאשי, היה בלנד של ויסקים לא יפנים. עכשיו עם פתיחת המזקקה ומחסני היישון, בוויסקי הנוכחי יש כנראה גם וויסקי יפני, וגם אם לא כרגע, פה זו ההתחלה של בניית המותג של הוויסקי היפני המודרני, האמיתי. קבלו את המותג של מזקקת האטוזקי. המותג נקרא על שם המגדלור הראשון ביפן.

שתי גרסאות של המותג הגיעו אלינו, הבלנדד, שלפי הצהרת הייצרן מכיל לפחות 40% מאלט ויסקי ומיועד הן לקוקטיילים והן לשתייה נקייה. הבלנדד מגיע ב-40% אלכוהול, ללא צבעי קרמל וללא סינון בקירור (מוזר בשביל מי שרגיל לויסקי סקוטי שאם ללא סינון בקירור מבוקבק ב-46%), אבל מגיע עם תג מחיר מאוד אטקרטיבי בשביל לטעום ולהכיר של 44 ש"ח. הוויסקי קליל, מתקתק לא מעושן בכלל, עם אופי של ויסקי היילנד.

הגרסה השנייה היא כבר בלנדד מאלט, שמגיע ב-46% אלכוהול. בלנדד מאלט זהו ערבוב של מאלט ויסקי בלבד. מגיע ללא כיתוב של גיל על הבק' אלא במפרט כתוב שהוא בן 5, יש גם הצהרה שמרכיביו עברו יישון במגוון חביות: ברבן אמריקאי, שרי ספרדי וחביות מיזונרה יפניות. המתכון מורכב מבערך 20 חביות בלבד, ללא צבעי קרמל או סינון בקירור. פרופיל טעמים מתקתק עם רמז מאוד עדין של עישון ברקע. 53 ש"ח למנה.

.


האמת היא שזה הזכיר לי ויסקי נוסף .

זהו ויסקי יפני שהביא לנו לקוח ותיק אחר, מבין הוותיקים ביותר, עומר אחרק. עומר פוקד את הבר כבר כ-12 שנים, עוד מהתקופה שהיה במכינה וכיום הוא כבר די בכיר באינטל בירושלים. באחת הנסיעות שלו ליפן, לתדרך צוות מהנדסים, הוא אמר שהוא רוצה להביא ויסקי יפני מיוחד. החלק המעניין בשיחה ביננו היה כאשר הוא הגיע לבר מחוייך מאוזן לאוזן והגיש את הבקבוק, בציפייה שהוא יהיה הפתעה, וכך היה. בזמן השיחה והטעימה שלו, הוא אמר שלקח לו הרבה מאוד זמן למצוא אותו. עבר הרבה חנויות אלכוהול ולא מצא באף אחת מבחר של סינגל מאלטים יפניים, והיה מאוד מופתע מזה. הייתי צריך לשלוף נתונים ומספרים (בכל זאת הוא מהנדס וככה הוא מבין הכי טוב) כדי להסביר עד כדי כמה וויסקי יפני, אמיתי, סינגל מאלט הוא באמת נדיר.

בטעימה הוויסקי היה נפלא, אך לא מאחת המזקקות המוכרות, לא ימזאקי ולא ניקה. ישבתי לחפש ולקרוא ובזמנו היה מעט מאוד חומר על הוויסקי באינטרנט. זוהי חברת אלכוהול יחסית קטנה עם שתי מזקקות על סף המיניאטוריות, ופה זו מהדורה מיוחדת, מעושנת קלות שמיושנת במגוון חביות, בין השאר חביות יין יפני וברבן.


22 views0 comments

Recent Posts

See All