זהו ויסקי אירי, בן... איך לא, 13 שנים. הוויסקי הוא חלק מהסדרה המיוחדת של מזקקת Teeling Whiskey.
סדרת ברבזון מתאפיינת על ידי חוזק גבוה במיוחד, 49.5% כאשר כל אחת מהמדורות מיושנת עד כדי שלמות כאשר כל מהדורה מיושנת ביין מחוזק אחר. הראשון בסדרה היה כמובן בחביות שרי (חסר לנו במדפים). השני בסדרה בחביות פורט, השלישי בסדרה בחביות של יין שרי מסוג פדרו חימנז, והרביעי בסדרה, בן 13 שנים, מיושן בחביון של יין פורט לבן מאזור קרקבלוס. חוץ מהאלכוהול הגבוה, כל הוויסקי ללא תוספות צבע וללא סינון בקירור.
אישית אחת ממזקקות הוויסקי החביבות עלי, גם בזכות הביקור הנפלא שערכתי בה, וגם בזכות סיפור "חיים" מעניין ואת כל זה אני מכיר כמובן בזכות הוויסקי הנפלא שמגיע מהמזקקה הזאת.
מזקקת טילינג היא מזקקה חדשה יחסית שהוקמה רק לפני 6 שנים, ב-2015. זאת המזקקה הראשונה שהוקמה (ופועלת) בדאבלין מזה 40 שנה, בזמנו דאבלין הייתה בית למעל 30 מזקקות ויסקי! על אף שהמזקקה חדשה, הסיפור שלה מתחיל הרבה קודם, וכאן נספר אותו בקצרה. במאה ה-18 אחד האבות ממשפחת טילינג, וולטר טילינג, היה בעלים ומייסד של מזקקת ויסקי בדאבלין. המזקקה עברה כמה כתובות, גילגולים, שמות ושותפויות ונסגרה כעבר 141 שנה בראשית המאה ה-20. המזקקה נסגרה יחד עם עוד מאות מזקקות שפעלו באירלנד שהפכה בין רגע ממעצמה של וויסקי למדינה מוכת עוני ורעב שפועלות בה 2 מזקקות ויסקי בלבד. ב-1987, יחד עם תחילת התאוששות של אירלנד, צאצא של משפחת טילינג, ג'ון, הקים את מזקקת קוליס. ליתר דיוק הוא קנה מפעל לייצור אלכוהול מתפוחי אדמה והפך אותו למזקקת ויסקי מצליחה. בתקופה שכל העולם הכיר ויסקי אירי בשם ג'יימסון (אחד הבודדים ששרד) ג'ון התחיל לייצר הרבה ויסקי, בעיקר כמותגים פרטיים לפי דרישה לשוק האמריקאי, אך גם כמה מותגים תחת מגוון שמות היסטוריים של וויסקי מאירלנד. הצלחת המזקקה שלו הביאה לכך שב-2011 תאגיד האלכוהול של Jim Beam קנה את המזקקה כדי להוסיף וויסקי אירי לפורטפוליו שלו. העסקה הייתה מוצלחת למשפחה שהתאפשר לה לשמור 16 אלף חביות לבחירתם! ב-2012 ג'ק טילינג, בנו של ג'ון התחיל לעבוד על הקמת המזקקה החדשה שתישא את שם המשפחה, ומעט זמן אחרי כן הצטרף אליו אחיו סטפאן לפרוייקט. הם הקימו את המזקקה קרוב לאיפה שהייתה ממוקמת המזקקה הישנה של סבא רבא וולטר ברובע ליברטינס בדאבלין. בגלל שהמזקקה הייתה הראשונה לחזור לזקק בבירת הוויסקי העולמית הישנה, קרוב לאיפה שהייתה המזקקה העתיקה, הלוגו של המזקקה זה הפיניקס (עוף החול) שקם לתחייה ועולה מתוך דוד הזיקוק. כל הוויסקי מהמזקקה לא עובר סינון בקירור וללא תוספות צבע. הוויסקי המיובא לארץ היום על ידי חברת אגת-ד, ואצלנו בבר לאט לאט נרחיב את תפריט הוויסקי של המזקקה, אבל בינתיים נספר על מה שניתן למצוא כרגע: סמול בץ' - ויסקי הבסיסי של המזקקה, בלנדד אירי נעים, קליל ומתקתק מתיישן בחביות ברבן סטנדרטיות ואז עובר יישון נוסף של כשנה בחביות רום ממרכז אמריקה, 46% אלכוהול, 36 ש"ח למנה. סינגל פוט סטיל - סגנון וויסקי ייחודי לתעשיית הוויסקי האירית, המתכון משתמש ב-50 אחוז לתת שיעורה, ו50 אחוז שיעורה לא מולתת. הוויסקי עובר יישון בחביות ברבן, חביות אמריקאיות חדשות וחביות שרי. התוצאה ויסקי ייחודי עם מרקם יותר שמנוני וטעם חמאתי מעט. 46% אחוז אלכוהול, 55 ש"ח למנה. סומילייה סלקשן חביות סטורן - סדרה חדשה יחסית וניסיונית שלוקחת את סדרת הסמול בץ' הבסיסית צעד אחד קדימה. זה הניסיון השני והפעם מדובר על יישון בחביות יין קינוח לבן צרפתי מסוג סוטרן. מהדורה מוגבלת של 4800 בקבוקים בלבד. 46% אלכוהול, 60 ש"ח למנה. סינגל מאלט טילינג ריווייול 12 שנה - הסדרה שחוגגת את ייסוד המזקקה החדשה, על ידי שימוש בוויסקי יישן מהמזקקה הישנה, זוכרים את 16000 החביות שהם לקחו איתם?, אז משם. זהו ויסקי נפלא שאחרי יישון של 12 שנים בחביות ברבן קלאסיות, עובר יישון נוסף בחביות קונייאק וברנדי. וויסקי יחודי שניתן למצוא בו טעמי שקדים קלויים וענבים טריים שמאוד לא אופיניים לוויסקי. 46% אחוז אלכוהול, 99 ש"ח למנה. טילינג ליברטיס 11 שנים, ויסקי מהסדרה שחוגגת את שם השכונה שבה ממוקמת המזקקה, מעט מאוד מהוויסקי הזה משוחרר לשוק, 1000 בק' בלבד. מהוויסקים הטובים ביותר שיש למזקקה להציע כאשר הדגש הוא אומנות הזיקוק, מיושן בחביות ברבן, 46% אלכוהול, 136 ש"ח למנה.
Comments